Dnes si predstavíme CESTOVINOVÝ ŠALÁT S TUNIAKOM:
K príprave potrebujeme:
Do uvarených cestovín pridáme tuniaka v oleji, vrátane oleja v ktorom je tuniak konzervovaný. Celé dobre premiešame a pridáme rukolu, cherry paradajky. Premiešame, dosolíme a ak je potreba prikvapneme olivový olej. Ja som tentoraz do šalátu ešte pridala Rojikovho korenia Dekora, s ktorým mám v šalátoch výbornú skúsenosť.
Použité ingrediencie a zdravie:
- Pre malé pripomenutie: mäso z tuniaka je bohaté na bielkoviny, je ľahko stráviteľné a teda aj zdraviu prospešné. Okrem jódu, fosforu, vápnika obsahuje vitamíny A, B, D.
Ponuka konzerv s tuniakovým mäsom je v našich obchodoch naozaj pestrá.Tuniaka v obchodoch objavíte v konzervách - vo vlastnej šťave alebo v oleji. Mäso môže byť buď vcelku (označenie na konzervách steak) a alebo v kúskoch (flaked).
- Rukola - patrí do čeľade kapustovitých, je teda príbuzná s kelom, brokolicou, reďkovkami, ružičkový kelom, kalerábom, ale aj žeruchou alebo horčicou. Všetky rastliny z tejto čeľade sú zdrojom isothiokyanátů, ktoré majú antikancerogénne účinky. Konzumáciou kapustovitých rastlín teda chránime telo pred rakovinou.
- Pokiaľ ide o vitamín C a beta karotén, obsahuje rukola oveľa viac týchto látok, ako iné listovej zeleniny. Jej listy pôsobí proti únave a posilňujú imunitu, odvar z koreňa sa používa pri zažívacích problémoch. Konzumácia rukoly zvyšuje chuť do jedla a pomáha detoxikovať pečeň a prečisťovať krv, okrem toho má rastlina aj mierne močopudné a laxatívne účinky.
- Cherry paradajky- Cherry paradajky posilňujú metabolizmus a podporujú imunitný systém a krvotvorbu. Prospievajú tiež koži a vlasom. Môžeme ich považovať za kvalitný spôsob, ako zbaviť naše telo škodlivých látok.
Zdroj:
http://www.kaloricketabulky.cz/rajcata-cherry/
http://www.nazeleno.cz/rukola-listova-zelenina-plna-vitaminu.aspx