Čo to garam masala je a kde sa používa?
Druhé meno tejto indickej zmesi korenia je "korenie piatich vôní" a tvoria základ na ochutenie početných indických kari. V preklade znamená garam masala "teplé korenie", pretože obsiahnuté ingrediencie, vôňa i chuť majú pripomínať pocit domova, šťastie a pohodlie. Hovorí sa tiež, že toto korenie výborne podporuje trávenie.
Skladá sa z rímskej rasce, čierneho korenia, klinčeka, muškátového kvetu, kardamónu, koriandra alebo napríklad bobkového listu. Každý región totiž môže mať svoje ingrediencie a rôzne môžu byť aj ich pomery. Jedná sa o veľmi aromatickú, pikantnú až ostrú zmes korenia.
Využiť ju môžete pre vegetariánske jedlá, ktoré sú v indickej kuchyni častejšie než tie mäsité (napríklad k dochutenie fazule, šošovice, tofu alebo do ryžových pokrmov). Výborne sa ale dopĺňa aj s kuraťom alebo rôznymi rybami a tradične sa používa pre dochutenie jedál ako je pilaf, pečených a grilovaných mias.