Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Garam Masala

Indická kuchyňa je typická predovšetkým tým, že hojne využíva špecifické druhy korenia. V dnešnom článku vám predstavujeme hlavného hráča na tomto poli a tým je garam masala.

Čo to garam masala je a kde sa používa? 

Druhé meno tejto indickej zmesi korenia je "korenie piatich vôní" a tvoria základ na ochutenie početných indických kari. V preklade znamená garam masala "teplé korenie", pretože obsiahnuté ingrediencie, vôňa i chuť majú pripomínať pocit domova, šťastie a pohodlie. Hovorí sa tiež, že toto korenie výborne podporuje trávenie.

Skladá sa z rímskej rasce, čierneho korenia, klinčeka, muškátového kvetu, kardamónu, koriandra alebo napríklad bobkového listu. Každý región totiž môže mať svoje ingrediencie a rôzne môžu byť aj ich pomery. Jedná sa o veľmi aromatickú, pikantnú až ostrú zmes korenia. 

Využiť ju môžete pre vegetariánske jedlá, ktoré sú v indickej kuchyni častejšie než tie mäsité (napríklad k dochutenie fazule, šošovice, tofu alebo do ryžových pokrmov). Výborne sa ale dopĺňa aj s kuraťom alebo rôznymi rybami a tradične sa používa pre dochutenie jedál ako je pilaf, pečených a grilovaných mias.  

Čím je toto korenie špecifické?

To, čo je pre náš kraj netypické a v prípade celej Garam Masala nevyhnutné, je prvotné opečenie korenia na tuku a až potom pridanie všetkých ostatných ingrediencií. Ak ale máte mletú garam masala, mohla by sa na rozpálenom tuku spáliť a tým výsledný pokrm znehodnotiť, a preto ju v tejto forme pridávajte až počas varenia. Výborná je tiež kombinácia celého a mletého korenia.
 
Rojikovo korenie ponúka túto zmes v 100 g balení, ktoré určite využijete pri troche fantázie k obohateniu a spestreniu aj iných ako indických pokrmov.

Viac o korení Garam Masala tu.

Garam masala Garam Masala garam-masala