HUBOVÉ KARBANÁTKY
Ingrediencie:
- huby
- rožky (žemľa)
- vajcia
- hl. múka
- strúhanka
- cesnak
- cibuľa
- hubové korenie
- čierne korenie
- soľ
Najskôr osmažíme cibuľku, pridáme nadrobno pokrájané huby a chvíľu smažíme. Potom podlejeme trochou vody, podusíme a necháme odstáť. Medzitým si nakrájame rožky, namočíme do mlieka a potom zľahka vytlačíme. Zmiešame dohromady s hubami spolu s cesnakom a dvoma vajcami. Zahustíme hladkou múkou, premiešame s trochou strúhanky a až z cesta vznikne hmota, ktorá sa dá ľahko tvarovať, obalíme karbanátky v trojobale a na oleji usmažíme. Podávame s varenými zemiakmi alebo so zeleninovým šalátom.
HUBOVÉ PLACIČKY SO SYROM
Ingrediencie:
- podusené huby
- cibuľa
- rožky
- maslo
- smotana
- vajcia
- plátky syra
- soľ
- korenie
- hubové korenie
- strúhanka
- olej
Cibuľu nadrobno pokrájame a opražíme, pridáme nakrájané huby a dusíme, kým sa neodparí prebytočná voda. Rožky medzitým pokrájame a prelejeme smotanou alebo mliekom a necháme vsiaknuť a po chvíľke pridáme k hubovej zmesi. Pridáme vajce, nastrúhaný syr, soľ, korenie, podľa potreby strúhanku, hubové korenie a dobre premiešame. Z hubovej zmesi vypracujeme menšie placky, ktoré smažíme na rozpálenom oleji po oboch stranách do ružova.
HUBOVÁ OMÁČKA SO SMOTANOU
Ingrediencie:
- 400 g huby
- 1 kocka masox
- maslo
- cibuľa
- kyslá smotana
- 1 lyžica solamylu
- hubové korenie
- soľ
- korenie čierne mleté
HUBOVÉ RIZOTO S KURACÍMI PEČIENKAMI
Ingrediencie:
- huby
- 30 g anglická slanina
- 4 strúčiky cesnak (prípadne použite Cesnak sušený, TIP: Medvedí cesnak)
- 300 g kuracia pečeň
- 1 ks malá cibuľa
- 150 ml suché biele víno
- 4 lyžice sterilizovaný hrášok
- 150 g ryže (jazmínová ryža)
- petržlen sušený
- paradajka
- hubové korenie
- jablko
CHLPATÉ NOKY S DUSENÝMI HUBAMI
Ingrediencie:
- 750 g surových zemiakov
- 300 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- hubové korenie
- korenie
- soľ
Ošúpané zemiaky nastrúhame, čiastočne zlejeme vodu, pridáme vajce, žĺtok, korenie, soľ, polohrubú múku a cesto dobre premiešame. Lyžicou namočenou vo vode vykrajujeme halušky a ihneď ich zavárame do vriacej osolenej vody. Za občasného premiešania varíme 8 minút. Vyberieme dierkovaným cedidlom a odkvapkané premiešame s dusenými hubami (na masti speníme cibuľku, pridáme nakrájané huby, rascu, korenie, hubové korenie, soľ a dusíme domäkka).
HUBOVÝ GULÁŠ
Ingrediencie:
- 500 g nakrájaných húb
- 500 g cibule
- 1 feferónka
- 1 kocka masoxu
- mletá sladká paprika
- rasca
- hubové korenie
- korenie
- soľ
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme papriku a po spenení nakrájané huby a hubové a ostatné koreniny. Dusíme do vysmahnutia. Potom huby zaprášime múkou, necháme osmažiť, zalejeme trochou vody s rozmiešaným masoxom, osolíme, povaríme. Podávame s pečivom alebo knedľou alebo haluškami.
TIP: K tomuto receptu môžete využiť i korenie Gulášové korenie.
HUBOVÝ PREJT
Ingrediencie:
- 800 g húb
- 4 žemle
- 3 vajcia
- 1 dl mlieka
- 150 g strúhanky
- 1 cibuľa
- cesnak
- majoránka
- drvená rasca
- hubové koření
- korenie
- soľ
Na rozpustenej slanine osmažíme dozlatista nakrájanú cibuľu, pridáme nadrobno nakrájané huby a dusíme domäkka. Osolíme, okoreníme, posypeme drvenou rascou. Na kocky nakrájané žemle namočíme v mlieku a necháme 20 minút stáť. Vmiešame do húb, pridáme vajce, strúhanku, rozotrený cesnak (podľa chuti), majoránku a dochutíme. Zmes dáme na tukom vymastený pekáčik a zapekáme asi 30 minút v horúcej rúre.
HUBOVÉ TOUSTY
Ingrediencie:
- 2 hrste húb (alebo šampiňónov)
- 2 vajcia
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice smotany
- hubové korenie
- rasca
- soľ
Očistené huby nakrájame, osolíme, pridáme korenie a podusíme na masle. Zalejeme vajcami rozšľahanými so smotanou a miešame do zhustnutia. Zmes natrieme na plátky sendviča, posypeme strúhaným syrom a zapečieme v rúre alebo grile.
KARBANÁTKY Z OVSENÝCH VLOČIEK A HÚB
Ingrediencie:
- 8 lyžíc ovsených vločiek
- 2 vajcia
- dusené huby
- 1 cibuľa
- 1 lyžica masti
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- strúhanka
- hubové korenie
- mleté korenie
- soľ
Huby podusíme na osmaženej cibuľke. Medzitým v slanej vode uvaríme aj ovsené vločky na hustú kašu. Nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme nakrájané huby. Do ovsenej kaše vmiešame huby, nasekanú petržlenovú vňať, žĺtky, osolíme a okoreníme. Na doske posypanej strúhankou tvarujeme fašírky, obaľujeme v rozšľahaných bielkoch a na rozpálenom oleji smažíme.
HUBOVÉ LEČO
Ingrediencie:
- 6 dl octa
- 1/2 lyžičky muškátového kvetu
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky klinčeku
- 1/4 lyžičky škorice
- 1 lyžička nového korenia
- 1 lyžička celého korenia
- hubové korenie
Všetky suroviny zahrejeme k bodu varu. Odstavíme, necháme 2 hodiny odležať a octový macerát precedíme. Nakrájame na malé kúsky do misy 1 a pol kg húb, osolíme, premiešame. Necháme v chlade asi 12 hodín uležať. Potom ich vidličkou roztlačíme a podusíme s trochou octového macerátu pod pokrievkou. Potom prelisujeme cez sito, dolejeme zvyšok macerátu, povaríme a horúce plníme do pohárov. Sterilizujeme, asi 30 minút pri 100 ° C.
HUBOVEC
Ingrediencie:
- mlieko
- huby
- cibuľa
- vajcia
- krupica
- korenie
- hubové korenie
- soľ
Do misy nakrájame na kolieska 4 rožky alebo žemle a zalejeme mliekom, aby nasiakli. Menšiu cibuľu nakrájame a usmažíme na tuku, pridáme 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, trochu soli, 2 lyžice detskej krupice, korenie, hubové korenie a 2 vajcia. Všetko zamiešame. Uvaríme v troche vody sušené huby, jemne ich nasekáme a aj s vodou je zamiešame do zmesi. Dáme do vymasteného pekáča a v predhriatej rúre upečieme. Houbovec znesie akékoľvek množstvo sušených alebo i čerstvých húb (tie musíme vopred podusiť), čím viac, tým je chutnejší.
ŠPAGETY S HUBAMI A ZELENINOU
Ingrediencie:
- huby
- cibuľa
- syr
- údenina
- kečup
- špagety
- hubové korenie
- maslo
- korenie
- soľ
Na tuku opražíme 1 nakrájanú cibuľku, pridáme 250 g húb, 150 g údeniny na kocky nakrájanej, 2 lyžice kečupu, soľ, korenie, sladkú papriku a hubové korenie. Podusíme a zmiešame s 300 g uvarených špagiet, lyžicou masla. Na tanieroch sypeme strúhaným syrom, zmiešaným s pažítkou.
HUBY V OCTE
Ingrediencie:
- čerstvé huby
- nálev
Nálev:
- 2 listy bobkový list celý
- 100 ml voda
- 900 ml ocot
- 30 g soľ
- 1/2 lyžičky horčičné semienko
- 10 guličiek korenie čierne celé
Všetky uvedené ingrediencie na nálev privedieme k varu a necháme vychladnúť. Hríbiky očistíme, pokrájame na plátky, menšie kúsky nechávame vcelku a približne 10 minút ich povaríme v osolenej vode. Zlejeme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Huby naukladáme do pohárov, prelejeme studeným nálevom, uzatvoríme viečkami a ukladáme na tmavé, chladné miesto.
KRÁLIK A KURA V HUBOVEJ OMÁČKE
Ingrediencie:
- 3 lyžice korenie na kura (TIP: Zlaté kuře)
- 300 g huby
-
3 - 4 lyžice hladká múka2 ks cibulemlieko1/2 kg králičie mäso1 - 2 hrnčeky voda1/2 kg kuracie mäso4 strúčiky cesnak (dá sa nahradiť i česnak sušený)
TIP: K tomuto receptu môžete využiť aj korenie Králičie a baranie a Nasi goreng.
RÝDZIKOVÁ OMÁČKA
Ingrediencie:
Na rozpálenej masti | masle dozlatista osmažíme cibuľku. Pridáme rýdziky, ktoré zľahka orestujeme, prilejeme biele víno a necháme zľahka podusiť, kým sa víno neodparí. dochutíme soľou a popr. korením. Nakoniec pridáme smotanu a necháme prevariť. Príloha je na každom z vás.
KUSKUS S HUBAMI
Ingrediencie:
- kuskus,
- olej, soľ, korenie,
- cibuľa, cesnak,
- citrónová šťava,
- zmes húb (sušené a napríklad aj čerstvé, hlavne nie blemcavé),
- baklažán,
- balkánsky syr,
- sušené paradajky,
- horčice, zmes byliniek.
TIP: K tomuto receptu môžete využiť aj korenie Meat masala a Tandori masala.
HUBOVÝ ZÁVIN Z PIVNÉHO CESTA
Ingrediencie:
NÁPLŇ:
- cibuľa, chilli papričky,
- olivy,
- zmes sušených húb,
- tvrdý syr,
- cesnak,
- kečup na potretie cesta,
- soľ,
- korenie
- rasca,
- vajce,
- olivový olej.
PIVNÉ CESTO:
- 150g omegy,
- 0,5l piva,
- 0,5kg polohrubej múky,
- štipka soli.
- Možno nahradiť listovým cestom.
VÁCLAVKOVÝ GULÁŠ
Ingrediencie:
- 1 kg čerstvých václaviek,
- 2 cibule,
- olej alebo masť,
- červená mletá paprika,
- hladká múka,
- rasca,
- sušené feferónky,
- soľ,
- zlatý hovädzí bujón od Maggi
zdroj:
http://www.nahouby.estranky.cz/clanky/houbove-recepty.html