Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Hummus

Hummus by som mohla jesť od rána do večera a neviem, či by som sa ho niekedy prejedla. Pre mňa je to jednoducho dokonalá pochúťka.

 

Čo budeme potrebovať:  
  • 200 g suchého cícera (alebo cícer z pohára či z konzervy)
  •  3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL tahini pasty (alebo hrsť "opražených" rozmixovaných sezamových semienok)
  • šťava z 1/2 až 1 citrónu alebo limetky
  •  3 PL olivového oleja

 

Podľa chuti:

Na servírovanie:
  • pita chlieb
  • paprika
  • mrkva
  • uhorka
  • olivy
  • paradajky...
Hummus

Postup:

  • Namočený cícer (aspoň 8 hodín) uvaríme v čerstvej vode s bylinkami proti nadúvaniu (bazalka, saturejka alebo tymián) do mäkka. Po uvarení si odlejeme trochu vody, v ktorej sa cícer varil a cícer scedíme.
  • Ak používame cícer z konzervy tiež si necháme trochu nálevu na doriedenie hummusu.
  • Všetky prísady vložíme do mixéra a rozmixujeme.
  • Ochutnáme a podľa vlastnej chuti dochutíme rímskou rascou, soľou, čiernym korením a bylinkami. Poprípade pridáme aj trochu vody, ktorú sme si odliali po uvarení cícera a tým si upravíme konzistenciu podľa potreby.
  • Hummus servírujeme pokropený trochou oleja, pridáme čerstvé bylinky, olivy a zeleninu (paprika, uhorka, mrkva) nakrájané na prúžky.  


Poznámka: 

Hummus môžeme rozmixovať úplne dohladka alebo ho nechať s trochou malých kúskov.
Pridaním vody, v ktorej sa cícer varil (alebo nálevu z konzervy) si upravíme konzistenciu podľa seba.
Pri mixovaní niekedy pridávam pár kešu orieškov.
Hummus sa stane mierne krémovejším. Môžete dochutiť aj lahôdkovým droždím.

Ak budete cícer variť, namáčajte ho aspoň 8 hodín, ale pokojne aj dlhšie (v tomto prípade je nutné každých 8 hodín meniť namáčaciu vodu, aby sa cícer nekazil!!!).

 

Na tento recept môžete zakúpiť Rojikovo korenie:

římský-kmín-mletý hrubozrnná-mořská-sůl pepř-černý-mletý
Rímska rasca mletá Soľ Čierne korenie mleté
oregáno-dobromysl
                Oregano

                                                                                               Tento recept poskytol portálIveta Ondruchová

Hummus Hummus Hummus Hummus