- Pomáha detoxikovať potravu, zabíja baktérie a dokonca aj parazity, ak sú v nej obsiahnuté. Celkovo zlepšuje kvalitu potravy a jeho jemne pálivá chuť stimuluje trávenie.
- Kurkumu je teda vhodné pridávať do jedál pri infekčných zápaloch či toxickom poškodení pečene, lebo kurkumín na seba viaže aj hlboko uložené toxíny, čím urýchľuje očistu a regeneráciu pečeňového tkaniva. Zvyšuje sa tak aj tvorba a tok žlče, čo vedie k lepšiemu tráveniu tukov.
- Kurkuma je pre svoju schopnosť viazať toxíny doporučovaná aj pri ľahkej otrave z vody či jedla, pri chorobách žalúdka, žlčníka a čriev a pri ťažkostiach s nadúvaním.
- Pomáha tiež znižovať cholesterol a tým aj riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Čistí krv, posilňuje srdce a významne tiež podporuje mozgové kognitívne funkcie, najmä u starších ľudí. Je to zjednodušene povedané veľmi účinný mozgový doping. Antioxidanty obsiahnuté v kurkume navyše preukázateľne napadajú karcinogény. Dokážu potlačiť skorý vývoj rakovinotvorných buniek, zastaviť rozširovanie ochorenia a podporiť vlastný obranný systém organizmu.
- V Indii je kurkuma tiež široko využívaná v starostlivosti o pleť a pri liečbe kožných problémov. Indické ženy si oplachujú tvár vo vode s kurkumou, lebo kurkuma zanecháva na pokožke zlatistú žiaru a chráni pleť pred akné, ekzémami a podobnými kožnými neduhmi. Reguluje totiž činnosť mazových žliaz, zlepšuje prekrvenie, podporuje tvorbu kolagénu a prispieva k celkovej regenerácii pokožky. Udržuje pleť mladistvú a elastickú. Prispieva k prejasneniu a zlepšeniu kvality pokožky.
- Má tiež mierne sťahujúci účinok a pri vonkajšom použití priamo na ranu je úžasná na rezné poranenia, pomliaždeniny a modriny. Urýchľuje hojenie, čistí odumreté a poškodené tkanivo a podporuje rast nových a zdravých buniek. Nápoj z vody zmiešanej s kurkumou je používaný na neutralizáciu otravy po uštipnutí hadom či uhryznutie pavúkom. Roztok z kurkumy pomáha tiež odstrániť z kože parazity.
- Okrem svojich antioxidačných vlastností je kurkuma tiež výborným antiseptikom. Látky v nej obsiahnuté tlmia zápalové procesy a predpokladá sa, že stimulujú tiež tvorbu kortizónu v nadobličkách, ktorý pôsobí proti zápalom a podporuje liečivé procesy. Kurkuma sa preto odporúča požívať pri artritíde a problémoch s kĺbmi. Zmierňuje stuhnutosť, opuch kĺbov a slúži na zlepšenie ich pohyblivosti.
Kurkuma celkovo zvyšuje obranyschopnosť, odolnosť a regeneráciu organizmu. Podporuje imunitu a prináša úľavu aj pri emočnom napätí a depresii. Priaznivo tak ovplyvňuje nielen vitalitu tela, ale aj psychiku a duševnú pohodu.
- Okrem svojich úžasných liečebných vlastností má kurkuma tiež široké využitie v potravinárstve. Používa sa ako farbivo do pokrmov, napríklad k dofarbeniu bezvaječných cestovín, syrov, omáčok a pod. Slúži tiež ako konzervačný prostriedok, keďže ničí baktérie a parazity obsiahnuté v potravinách. Je dokázané, že dokáže zahubiť aj baktérie salmonely. Jej chuť navyše nie je príliš pálivá a je teda vhodná do pokrmov aj pre tých, ktorí nemajú radi príliš štipľavé či aromatické korenie.
Rojikovo korenie predáva kurkumu nielen ako korenie, ale aj kurkumu aj v kapsliach - pre vaše zdravie a dlhovekosť.