Pre kuchynské spracovanie sa používaj Všetky časti ligurčeka Ako výborné koreninami. Táto bylinka je veľmi aromatické a tak pridávame do pokrmov vždy ľan niekolko lístkový.
Sušené alebo čerstvé listy môžeme pridávať do polievok, omáčok alebo k mäsu. Výborne sa hodí ai ako ozdoba a dochutenie zemiakov, ryža alebo do nátierok. Plody sa používaj pri nakladaní zeleniny a odnože pri kandizovanie.
Výborne s ním môžete ochutiť napríklad bravčové pliecko na cesnaku alebo netradičné slaninové rizoto (recepty na stránkach - kliknutie).
Ligurček má však aj liečebné účinky. Je zdrojom mnohých minerálov a vitamínov. Najčastejšie sa používa jeho nálev vylúhovaný z drvených semien. Je veľmi močopudný, zbavuje telo toxínov, posilňuje srdce a pozitívne pôsobí aj na krvný obeh, reumatizmus či dnu.
Rovnako ako estragón by ho nemali užívať tehotné a dojčiace ženy, môže totiž znižovať laktáciu.