Čo budeme potrebovať: | |
|
Postup:
Droždie si rozmiešame vo vlažnej vode.
V druhej mise zmiešame suché prísady (múku, soľ a cukor).
Postupne pridávame suché prísady do misy s droždím a vodou. Zapracovávame vareškou pokým sa cesto nedá spracovať rukou.
Cesto preložíme na dosku a 10 – 15 minút spracovávame. Ak sa lepí, pridáme trochu múky.
Ak máte robota, môžete cesto spracovať v ňom.
Cesto prikryjeme a necháme kysnúť 45 minút.
Rúru si rozohrejeme na 250 °C.
Potom cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 18 kúskov s hmotnosťou cca 80 – 90 g. Z každého dielu vyváľame guličku. Necháme cca 10 minút odpočinúť.
Guličky postupne rozvaľkáme valčekom do tvaru kruhovej placky s hrúbkou 3 – 4 mm (viď foto).
Preložíme ich na papier na pečenie po 2 ks a necháme opäť 10 minút oddýchnuť. Inak by sa nám pri pečení nemuseli nafúknuť.
Placky vkladáme na rozpálený plech s papierom na pečenie a pečieme do nafúknutia asi 4 minúty. Potom otočíme a pečieme ešte ďalšie 2 minúty.
Placky po upečení vkladáme po jednej medzi dva taniere, aby sa sploštili a kladieme ich na seba. Môžeme ich vkladať do hrnca s pokrievkou, aby nevychladli.
Poznámka:
Teplotu aj dobu pečenia si môžete upraviť podľa potreby. Každá rúra pečie inak a záleží len na vás ako chcete mať placky upečené – mäkučké alebo chrumkavejšie.
Ak sa vám niektorá placka nenafúkne, nepanikárte, aj tak sa dá zjesť ;-).
Na tento recept môžete zakúpiť Rojikovo korenie:
Soľ |
Tento recept poskytol portál: Iveta Ondruchová