Pokiaľ chcete piecť tradičné medové vianočné perníky, začína sa obvykle už od konca novembra, najneskôr začiatkom decembra. Perníčky sa do Štedrého dňa pekne rozložia a budú naozaj na zahryznutie :-)
Aké ingrediencie budete na perníčky potrebovať?
- 500 g hladkej múky
- 250 g práškového cukru
- 100 g medu
- 50 g masla
- 100 ml mlieka
- 4 vajcia
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- 2 kávové lyžičky perníkového korenia (kávová lyžička škorice, lyžička anízu, 2 ks nového korenia, 3 ks klinčekov)
- 1 polievková lyžica kakaa
- citrónová kôra
Aký je postup pri príprave cesta?
Pri akej teplote perníky piecť?
Plech vkladáme do rúry, ktorá je vyhriata na 180 ° C. Pečieme 8 - 10 min. Ihneď po vytiahnutí medovníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby chytili krásny lesk.
Čo robiť, keď sú perníčky tvrdé?
Perníčky by mali do troch týždňov dostatočne zmäknúť. Ak sú však nejakým nedopatrením stále tvrdé, pomôže, keď vložíme do škatule s cukrovinkami kúsok jabĺčka, pomarančovej kôry alebo dokonca kúsok chleba. Jabĺčko je potrebné každých 3-5 dní meniť, aby nesplesnivelo.
Ako vianočné perníčky skladovať?
Perníčky skladujeme v chlade, ideálne v stabilnej teplote cca 2 - 3 týždne.
Kedy perníčky zdobiť a čím sa vlastne zdobia?
- 1 vaječný bielok
- 140 g až 180 g práškového cukru - podľa veľkosti bielku
- 4 kvapky citrónovej šťavy
- sáčky na cukrárske zdobenie (kúpime v drogérii).