RECEPTY
Plnená vaječné paradajky s nivou
Na tento recept budeme potrebovať:
-
niva
-
vajíčka
-
petržlenová vňať
-
soľ
-
korenie
-
cibuľa
Najskôr si vyberieme niekoľko väčších pevnejších paradajok, ktorá rozpolíme a vydlabeme vnútro. Potom si rozohrejeme rúru, a než sa teplota vyšplhá na 200 stupňov, pripravíme si zmes.
Zmes: osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku, ľahko opražíme a potom pridáme vajíčka, soľ a korenie. Akonáhle budú zamiešané a usmažené, pridám ešte nakrájanú petržlenovú vňať a zmes vložíme do nakrájaných paradajok. Vrch posypeme strúhanou nivou a vložíme do rúry. Paradajky necháme piecť 15 - 20 min.
Zmes je možné pripraviť tiež z mäsových mletých zmesí.
Na tento recept odporúčame použiť korenie:
Nakladané paradajky
Na tento recept budeme potrebovať:
-
1 kg paradajok
-
2 lyžičky morskej soli
-
2 lyžičky kryštálového cukru
-
1,5 lyžičky sušeného oregana
-
1,5 lyžičky sušenej bazalky
-
olivový olej
-
10 strúčikov cesnaku
-
100 g zelených olív plnených chilli papričkou
Najskôr rozohrejeme rúru na 200 ° C, a ako sa nám zahreje, nachystáme si paradajky. Tie si rozkrojíme napoly a vyskladáme ich na plech. Posypeme soľou, cukrom, bazalkou, oreganom, a na záver polejeme olivovým olejom.
Potom vložíme plech do rúry, ktorú na dve hodiny vypneme. Dvierka po celú dobu neotvárajte. Po dvoch hodinách opäť nastavíme na 200 ° C a až dosiahne požadovanú teplotu, opäť vypneme. Postup opakujeme ešte dvakrát. Celkom by mali paradajky stráviť v rúre 8 hodín.
Sušenými paradajkami naplníme poháre, prekladáme kolieskami olív a plátky cesnaku a zalejeme olejom.
Na tento recept odporúčame použiť korenie:
Paradajky s mozzarellou a bazalkou
Na tento recept budeme potrebovať:
-
200 g mozzarella
-
bazalka
-
morská soľ
-
1 lyžička balzamikového octa
-
4 ks paradajok
-
2 lyžičky olivovového oleja
Paradajky najskôr umyjeme a nakrájame na tenšie plátky. Mozarellu zlejeme z nálevu a tiež nakrájame na tenké plátky.
Na tanier skladáme na striedačku mozzarellu a paradajky, ktoré skladáme do kolieska. Zľahka tanier osolíme, okoreníme, pokvapkáme octom a olivovým olejom. Na povrchu ozdobíme lístkami bazalky.
Paradajky s mozzarellou a bazalkou podávame ideálne s opečeným toastom alebo bagetkou.
Na tento recept odporúčame použiť korenie:
Vyprážané paradajky v syrovom cestíčku
Na tento recept budeme potrebovať:
-
paradajky
-
olej
-
biele víno
-
syr
-
polohrubá múka
-
vajcia
-
korenie
-
bazalka
-
soľ
Vyberieme niekoľko väčších tvrdších paradajok, ktorá dôkladne opláchneme, osušíme a nakrájame na hrubšie plátky. Plátky paradajky osolíme, okoreníme a posypeme bazalkou.
Syrové cestíčko: zmiešame vajíčka, nastrúhaný syr, víno a múku. Než paradajky obaľujeme, necháme cestíčko hodinu odležať.
Plátky paradajok v cestíčku jeden po druhom namáčame a ihneď vkladáme do rozpáleného oleja.
Hotové kolieska podávame s varenými zemiakmi či inou prílohou.
Na tento recept odporúčame použiť korenie:
Rajčinová omáčka
Na tento recept budeme potrebovať:
-
3 ks bobkový list
-
5 ks celého nového korenia
-
4 ks paradajkový pretlak
-
10 ks celého čierneho korenia
-
3 lyžice hladkej múky
-
500 g hovädzieho krku
-
škorica
-
klinček
-
soľ
Ak chcete, aby vaša paradajková omáčka mala šmrnc, urobte základ z hovädzieho vývaru. Tzn., do hrnca si dajte trochu vody, osoľte, pridajte hovädzí krk a varte do mäkka.
Medzitým si v druhom hrnci osmažte cibuľku, pridajte korenie a zasypte múkou. Základ nechajte opražiť a potom za stáleho miešania zalejeme vývarom.
Stranou si rozmiešame pretlak s trochou vody a pridáme do omáčky. Potom už len povaríme a dochutíme soľou, cukrom a škoricou.
Na tento recept odporúčame použiť korenie:
Klasická rajčinová polievka
Na tento recept budeme potrebovať:
-
3 ks bobkový list
-
2 dcl paradajkový pretlak
-
1 l voda
-
3 štipky tymiánu
-
3 strúčiky cesnaku
-
1 ks cibuľa
-
7 guličiek celého nového korenia
-
10 guličiek korenia čierneho celého
-
korenie mleté
-
soľ
-
olej
-
cukor
-
škorica
-
smotana
V hrnci opražíme nakrájanú cibuľu, cesnak, bobkový list, nové korenie a korenie. Až bude cibuľka sklovitá, pridáme pretlak, trochu vody, tymián a klinčeky. Dochutíme cukrom, škoricou, soľou. Na záver pridáme smotanu na varenie a chvíľku prevaríme. Potom podávame s cestovinou, ryžou alebo haluškami.
Na tento recept odporúčame použiť korenie:
Rajčinová polievka s kuracím mäsom a fazuľkami
Na tento recept budeme potrebovať:
-
1 l kurací vývar
-
1 konzerva bielej fazule
-
1 kg paradajok
-
1 lyžica olivového oleja
-
1 ks cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
-
2 ks bobkového listu
-
200 g kuracích pŕs
-
250 ml paradajkového pyré
-
1 hrsť zelených fazuľkami
-
petržlenová vňať
-
mleté čierne korenie
-
soľ
-
práškový cukor
V hrnci dáme smažiť nadrobno nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak. Prihodíme kúsky kuracieho mäsa a cca 5 minút opekáme. Potom pridáme vývar, paradajkové pyré, paradajky, bobkový list, oba druhy fazule (z konzervy scedené), cukor, soľ, korenie a varíme 10 minút.
Do polievky zavaríme halušky a pred podávaním posypeme polievku petržlenovou vňaťou.
Na tento recept odporúčame použiť korenie:
Domáci kečup
Na tento recept budeme potrebovať:
-
25 dkg jablko
-
3 ks klinček
-
150 ml 8% ocot
-
5 guličiek celého nového korenia
-
25 dkg cibule
-
2 kg paradajok
-
1 štipka mletej škorice
-
10 guličiek čierne korenie celý
-
1 lyžica soli
-
150 ml vody
-
2 ks bobkového listu
-
1 lyžička sladkej mletej papriky
-
15 dkg cukru
Do hrnca vložíme rozdelených na polovicu, veľa zrelých paradajok, očistené jablká aj so šupkou a olúpanú, nahrubo nakrájanú cibuľu.
Potom pridáme ocot, cukor a všetky koreniny. Za občasného miešania varíme zmes cca hodinu, až do zhustnutia.
Akonáhle máme zmes uvarenú, ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Kečupovú zmes prepasírujeme cez husté sito a kečup si horúci nalejeme do pohárov. Kečup sterilizujeme 20 minút.
Na tento recept odporúčame použiť korenie: