Nové korenie alebo taktiež jamajské korenie, pripomína chuťou čierne korenie, klinček, škoricu a muškátový oriešok v jednom. Toto korenie sa dostalo do Európy v 17. storočí z nového sveta, preto dostalo názov nové. V Anglicku je nazývané Allspice, t. j. všekorenie, pretože v sebe spája chuť a vôňu najobľúbenejších korení.
Hodí sa naozaj do všetkého. Do polievok, omáčok, mäsa, na pácovanie mäsa a zeleniny. Nemali by sme ho vynechať v žiadnych ťažšie stráviteľných pokrmoch.
Zaujímavosti o novom korení:
-
pimentovník (strom, ktorého plody sú práve nové korenie) dorastá do výšky 6 – 12 metrov a môže sa dožiť až 100 rokov
-
bobuľky nového korenia sú tvorené z malých bielych kvetov a zberajú sa ešte pred dozretím
-
najlepšie bobule pimentovníku sú z Jamajky a hovorí sa im jamajské čierne korenie
-
anglický názov Nového korenia "všekorenie" (allspice), francúzsky "toute-épice" všetkochuť, alebo štvorkorenie, vyjadruje chuť a vôňu, ktorá je kombináciou muškátového orieška, škorice a klinčeka, s ľahkým nádychom čierneho korenia
-
rozdrvené a uvarené bobule nového korenia, zabalené do plátna a priložené na bolestivé miesto, pomáhajú pri reumatizme a neuralgiách
-
účinnou látkou nového korenia je silica pimentová, ktorá spôsobuje pálčivú, ale príjemne korenistú chuť