Pohľadný krík, ktorý možno pestovať na záhrade aj v kvetináči, sa celým menom nazýva palina dračia. V kuchyni na neho nedajú dopustiť predovšetkým Francúzi, ktorí ho hojne využívajú. Jeho pôvod však siaha do strednej a juhozápadnej Ázie, a preto je častým korením v pokrmoch Turkov a Arménov.
Proti svojmu kolegovi, paliny pravému, nie je estragón toľko horký, ale má sladkastú chuť s koreneným podtónom. Pokrmom dodáva trpko pikantnú príchuť. Používa sa ako prísada do vínnych alebo ovocných octov. Výborne sa hodí do plniek, omáčok a k rôznym druhom pečeného či duseného mäsa. Sušené alebo čerstvé listy sa používajú aj na prípravu bylinkového masla, do marinád na mäso, majonéz či na ochutenie horčice.
Liečivé účinky estragónu
Okrem iného sa estragón využíva tiež pre svoje liečivé účinky a ako zdroj niektorých cenných živín. Medzi ne patrí jód, vápnik, draslík, ale napríklad aj vitamín A a C.
V 13. storočí opísal botanik Ibn Baithar účinky estragónu, ktoré oslazuje dych, otupujú chuť horkých liekov a napomáhajú spánku.
Estragón možno použiť aj pri iných zdravotných ťažkostiach::
-
používa sa pri širokom spektre tráviacich ťažkostí
-
zmierňuje kŕče
-
má antiseptický účinok
-
prečisťuje obličky.
Na jeho použitie by si mali dávať pozor tehotné ženy. V ich prípade sa užívanie estragónu neodporúča, môže totiž vyvolať až potrat. V skorších dobách sa používal ako prostriedok na ukončenie tehotenstva.
Pre skladovanie je nutné listy estragónu dobre usušiť, ideálne pri teplote do 35 ° C. Potom sa uchovávajú v dobre uzavretej nádobe na tmavom mieste.