Čo budeme potrebovať: | |
|
Postup:
Paradajky nakrájame na menšie kúsky.
800 ml vody privedieme do varu, nakrájané paradajky zalejeme a necháme všetko vychladnúť. (Ak máme paradajky naložené v oleji, tento krok vynecháme a hneď si rozmiešame droždie vo vlažnej vode. Paradajky potom vmiešame do cesta s olivami a cesnakom.)
Po vychladnutí na izbovú teplotu pridáme droždie a rozmiešame.
Postupne pridávame múku a cesto zapracovávame.
Pridáme olivy, cesnak nakrájaný na prúžky a ešte prepracujeme.
Cesto prikryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
Pracovnú dosku si poriadne pomúčime (alebo pokropíme olejom a rozotrieme ho). Cesto vyklopíme a rozdelíme ho na dva bochníky.
Plechy si vystelieme papierom na pečenie. Bochníky preložíme na plechy a každý z nich roztiahneme rukami alebo vyvaľkáme valčekom na veľkosť plechu.
Placky posypeme provensalským korením, hrubou soľou a poriadne pokropíme olivovým olejom.
Rukami olej zahladíme do cesta, aby sa spojil s korením aj cestom a prstami vytvoríme priehlbinky.
Pečieme na maximum (ja mám 250 °C) asi 15 – 20 minút. V polovici pečenia plechy medzi sebou vymením (ak pečieme oba plechy naraz).
Necháme vychladnúť a nakrájame na požadované kúsky.
Na tento recept môžete zakúpiť Rojikovo korenie:
Hrubozrnná morská soľ | Provensalské korenie | Bazalka |
Tymián | Oregano Dobromyseľ |
Tento recept poskytol portál: Iveta Ondruchová