Prísady na prípravu perníkov
- 500 g hladkej múky
- 3 celé vajcia
- 250 g práškového cukru
- 50 g masla
- 100 g rozpusteného vlažného medu
- lyžička škorice
- lyžička zažívacej sódy
- asi 3 klinčeky
- 1 lyžica anízu
- 1 – 2 nové korenia
- citrónová kôra
- 1 vajce na potrenie
Postup
Po vypracovaní cesto vložíme v mikroténovom sáčku do chladničky a necháme odpočívať 1 – 2 dni. Potom cesto po častiach rozvaľkávame, vykrajujeme rôzne tvary a kladieme na plech, ideálne s papierom na pečenie.
Vkladáme do vopred poriadne vyhriatej rúry. Po chvíľke teplotu stiahneme na 180 stupňov.
Ihneď po vytiahnutí z rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Namiesto uvedeného korenia sa do perníka dá použiť lyžica hotovej zmesi perníkového korenia.