Čo budeme potrebovať: | |
Cesto na 2 pizze:
Paradajkový základ na 2 pizze:
|
Postup:
Cesto:
Droždie, olej a cukor si rozmiešame vo vlažnej vode.
Zmiešame múky a soľ. Pridáme rozpustené droždie s cukrom a olejom vo vode.
Vypracujeme pružné nelepivé cesto. Preložíme ho do misy, zakryjeme a necháme hodinku kysnúť.
Paradajkový základ:
Medzitým si olúpeme 1 cibuľu, nakrájame ju nadrobno a orestujeme. Pridáme 4 – 5 prelisovaných strúčikov cesnaku, sterilizované krájané paradajky a provensalské korenie. Prehrejeme a odstavíme.
Ostatné:
Nakrájame si 2 cibule na kolieska a orestujeme na oleji. Pridáme sušenú trstinovú šťavu (cukor) a necháme skaramelizovať. Podlejeme troškou balsamico octu, chvíľku podusíme a odstavíme.
Nakrájame si očistené šampiňóny na plátky a papriku na prúžky. Na troche oleja všetko orestujeme. Pridáme sójovú omáčku, chvíľku podusíme a odstavíme.
Poprípade sparíme špenátové listy. Na troche oleja chvíľku orestujeme prelisovaný cesnak, pridáme špenát, osolíme a odstavíme (alebo si pripravíme špenát klasickým spôsobom z mrazeného).
Finále:
Rúru si predohrejeme na 210 – 220 °C. Plechy na pizzu si vymastíme olivovým olejom. Cesto rozdelíme na dva bochníky, rozvaľkáme do foriem a poprepichujeme vidličkou.
Na cesto rozdelíme paradajkový základ, poukladáme na kolieska nakrájanú cuketu, restované šampiňóny, papriku a karamelizovanú cibuľku. Na jednu pizzu pridáme špenát, ak chcete nastrúhajte ešte údené tofu alebo tempeh.
Posypeme kukuricou a olivami.
Pečieme približne na 220 °C počas 15 – 20 minút. V polovici pečenia plechy otočte a vymeňte.
Na tento recept môžete zakúpiť Rojikovo korenie:
Provensalské korenie | Bazalka | Oregano - Dobromyseľ |
Rozmarín |
Tento recept poskytol portál: Iveta Ondruchová