Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Pizza

Pre návštevu, na pohodový večer pri filme, alebo ak je chuť, tak aj na obed.

 

Čo budeme potrebovať:  

Cesto na 2 pizze:

  • 380 g múky (200 g svetlá + 180 g celozrnná)
  • 150 – 160 ml vlažnej vody
  • 21 g čerstvého droždia (alebo balíček sušeného droždia)
  • 4 PL olivového oleja
  • 1 KL himalájskej soli
  • 1 KL sušenej trstinovej šťavy (cukru)

 

Paradajkový základ na 2 pizze:

  • 400 g sterilizovaných lúpaných krájaných paradajok
  • (alebo 300 g sparených lúpaných paradajok + paradajkový pretlak)
  • 1 cibuľa
  • – 5 strúčikov cesnaku
  • – 2 KL provensalského korenia (bazalkaoreganorozmarín)
  • olej
Ostatné:
  • 1 cuketa
  • 10 šampiňónov
  • 1 väčšia paprika
  • 2 cibule
  • 2 PL sušenej trstinovej šťavy (cukru)
  • 2 PL balsamico octu
  • 2 PL sójovej omáčky Tamari (akejkoľvek)
  • sterilizovaná kukurica (mrazená cukrová)
  • olivy
  • poprípade špenát a údené tofu alebo tempeh

Postup:

Cesto: 
Droždie, olej a cukor si rozmiešame vo vlažnej vode.
Zmiešame múky a soľ. Pridáme rozpustené droždie s cukrom a olejom vo vode.
Vypracujeme pružné nelepivé cesto. Preložíme ho do misy, zakryjeme a necháme hodinku kysnúť.

Paradajkový základ:
Medzitým si olúpeme 1 cibuľu, nakrájame ju nadrobno a orestujeme. Pridáme 4  5 prelisovaných strúčikov cesnaku, sterilizované krájané paradajky a provensalské korenie. Prehrejeme a odstavíme.

Ostatné:
Nakrájame si 2 cibule na kolieska a orestujeme na oleji. Pridáme sušenú trstinovú šťavu (cukor) a necháme skaramelizovať. Podlejeme troškou balsamico octu, chvíľku podusíme a odstavíme.
Nakrájame si očistené šampiňóny na plátky a papriku na prúžky. Na troche oleja všetko orestujeme. Pridáme sójovú omáčku, chvíľku podusíme a odstavíme.
Poprípade sparíme špenátové listy. Na troche oleja chvíľku orestujeme prelisovaný cesnak, pridáme špenát, osolíme a odstavíme (alebo si pripravíme špenát klasickým spôsobom z mrazeného). 

Finále: 
Rúru si predohrejeme na 210 – 220 °C. Plechy na pizzu si vymastíme olivovým olejom. Cesto rozdelíme na dva bochníky, rozvaľkáme do foriem a poprepichujeme vidličkou.

Na cesto rozdelíme paradajkový základ, poukladáme na kolieska nakrájanú cuketu, restované šampiňóny, papriku a karamelizovanú cibuľku. Na jednu pizzu pridáme špenát, ak chcete nastrúhajte ešte údené tofu alebo tempeh.
Posypeme kukuricou a olivami.
Pečieme približne na 220 °C počas 15 – 20 minút. V polovici pečenia plechy otočte a vymeňte.

 

Na tento recept môžete zakúpiť Rojikovo korenie:

provensálské bazalka oregáno-dobromysl
Provensalské korenie Bazalka Oregano - Dobromyseľ
rozmarýn
              Rozmarín

 

                                                                                             Tento recept poskytol portálIveta Ondruchová

Pizza1 Pizza2 Pizza3 Pizza4 Pizza5