Čo budeme potrebovať: | |
Video recept:
|
Postup:
Orechy a pohánku si večer namočíme v dostatočnom množstve vody. Ráno vodu zlejeme a oboje prepláchneme.
Preložíme do koktejlového mixéru, pridáme kúsok čerstvého ovocia, škoricu, cukor, štipku soli a 400 ml vody.
Mixujeme na hladké palacinkové cesto.
Na rozpálenú panvicu nalejeme naberačkou cesto a pomocou nakláňania panvice ho rovnomerne rozlejeme.
Pečieme z obidvoch strán. Palacinky navrstvíme na seba a vložíme do rúry zapnutej na 100 °C, aby nám nevychladli.
Servírujeme so všetkým čo máme radi.
Poznámka:
Na trhu sa dajú zohnať dva druhy lúpanej pohánky. A to pohánka lúpaná mechanicky a termicky. Je dôležité v recepte použiť svetlú pohánku.
Svetlá pohánka je lúpaná mechanicky. Túto pohánku spoznáte podľa ružovo-zelenej až svetlo-hnedej farby. Má príjemnú vôňu a po namočení vytvára „sliz“. Po rozmixovaní je cesto krásne tekuté a palacinky držia tvar a nelepia sa.
Termicky lúpaná pohánka má tmavšiu až hnedú farbu a má nepríjemnú vôňu. Po namočení nevytvára „sliz“ (alebo len veľmi mierne). Po rozmixovaní je cesto husté a nedá sa použiť. Skúšala som ho zriediť, ale aj potom sa palacinky trhali a nedalo sa s nimi vôbec pracovať. Táto pohánka stráca schopnosť sa pojiť.
Vhodná pohánka, mechanicky lúpaná: Pytlíci, Opobchod, Lagris (375 g v kartóne) – zoženiete bežne v obchodoch.
Nevhodná pohánka, termicky lúpaná: Menu gold od La Food, Arax, Lagris (500 g v sáčku) – všetky bežne v obchodoch.
Žiaľ na väčšine pohánkach predávaných v bežných supermarketoch sa nedočítate akým spôsobom boli lúpané. Kontaktovala som preto výrobcov a bolo mi potvrdené, že Lagris (375 g v kartóne) je lúpaná mechanicky, Menu Gold a Lagris (500g v sáčku) termicky. Radšej si teda pohánku kúpte v zdravej výžive alebo objednajte.
Na tento recept môžete zakúpiť Rojikovo korenie:
Škorica mletá | Perníkové korenie | Soľ |
Tento recept poskytol portál: Iveta Ondruchová