Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Pohánkové bezlepkové palacinky

Palacinky plnené čímkoľvek sú najlepším začiatkom dňa. A keď sú k tomu navyše z pohánky, neexistuje nič lepšie.

 

Čo budeme potrebovať:  
  • 300 g lúpanej pohánky  krupy, svetlá (dôležité, viď Poznámka pod receptom)
  • 100 g vlašských orechov
  • 400 ml vody
  • 1/2 jablka, hrušky alebo banánu
  • 2 ČL škorice (perníkové korenie)
  • 2 ČL vanilkového cukru (nemusí byť, záleží na chuti)
  • štipka soli

Video recept:

  • Príprava cesta a pečenie palaciniek tu.
  • Obracanie palaciniek. Papkáme – najprv pes potom pán tu.

 

Postup:

Orechy a pohánku si večer namočíme v dostatočnom množstve vody. Ráno vodu zlejeme a oboje prepláchneme.
Preložíme do koktejlového mixéru, pridáme kúsok čerstvého ovocia, škoricu, cukor, štipku soli a 400 ml vody.
Mixujeme na hladké palacinkové cesto.
Na rozpálenú panvicu nalejeme naberačkou cesto a pomocou nakláňania panvice ho rovnomerne rozlejeme.
Pečieme z obidvoch strán. Palacinky navrstvíme na seba a vložíme do rúry zapnutej na 100 °C, aby nám nevychladli.
Servírujeme so všetkým čo máme radi.

Poznámka:
Na trhu sa dajú zohnať dva druhy lúpanej pohánky. A to pohánka lúpaná mechanicky a termicky. Je dôležité v recepte použiť svetlú pohánku.
Svetlá pohánka je lúpaná mechanicky. Túto pohánku spoznáte podľa ružovo-zelenej až svetlo-hnedej farby. Má príjemnú vôňu a po namočení vytvára sliz. Po rozmixovaní je cesto krásne tekuté a palacinky držia tvar a nelepia sa.

Termicky lúpaná pohánka má tmavšiu až hnedú farbu a má nepríjemnú vôňu. Po namočení nevytvára sliz (alebo len veľmi mierne). Po rozmixovaní je cesto husté a nedá sa použiť. Skúšala som ho zriediť, ale aj potom sa palacinky trhali a nedalo sa s nimi vôbec pracovať. Táto pohánka stráca schopnosť sa pojiť.

Vhodná pohánka, mechanicky lúpaná: Pytlíci, Opobchod, Lagris (375 g v kartóne)  zoženiete bežne v obchodoch.

Nevhodná pohánka, termicky lúpaná: Menu gold od La Food, Arax, Lagris (500 g v sáčku)  všetky bežne v obchodoch.

Žiaľ na väčšine pohánkach predávaných v bežných supermarketoch sa nedočítate akým spôsobom boli lúpané. Kontaktovala som preto výrobcov a bolo mi potvrdené, že Lagris (375 g v kartóne) je lúpaná mechanicky, Menu Gold a Lagris (500g v sáčku) termicky. Radšej si teda pohánku kúpte v zdravej výžive alebo objednajte.

 

Na tento recept môžete zakúpiť Rojikovo korenie:

skořice-mletá perníkové-koření hrubozrnná-mořská-sůl
Škorica mletá Perníkové korenie Soľ

                                                                                               Tento recept poskytol portálIveta Ondruchová

Pohankové bezlepkové palačinky1 Pohankové bezlepkové palačinky2 Pohankové bezlepkové palačinky3 Pohankové bezlepkové palačinky4