Rastie po celej strednej a severnej Európe, ale aj na Sibíri a v Prednej Ázii. Preto je pôvod dosť komplikovaný. Rasca má veľmi aromatickú vôňu aj chuť, ak to s ním preženiete až pálivú. V malých množstvách je výborný pri príprave všetkých druhov mäsa alebo omáčok, hlavne hubovej. Ochutí dobre tiež nátierky z tvarohu. Dobre sa spája s pokrmami v kombinácii s čili papričkami alebo karí. Možno budete prekvapení, že prevažuje v mexických jedlách alebo je neoddeliteľnou súčasťou holandských syrov.
Čo jste o rasci nevedeli?
- Podporuje žalúdočné šťavy a trávenie
- Pôsobí proti parazitom
- Obsahuje vápnik, horčík, zinok a železo
- Zabraňuje nadúvaniu
- Podporuje tvorbu mlieka pri dojčení
- Vhodný pri vykašliavaní
- Znižuje výskyt chemicky spôsobených rakovín žalúdka, tenkého alebo hrubého čreva
- Pri nadmernom užívaní môže dôjsť k poškodeniu obličiek!
Aj keď sa to nezdá, je pestovanie rasce náročné. Potrebujete ílovou pôdu a trvalé teplo a svetlo minimálne po dobu troch týždňov. Teplota by sa mala pohybovať okolo 14 ° C. Ak teplota klesne, v krátkej dobe umrzne. Sadia sa zvyčajne na začiatku marca alebo apríla a v júli / auguste sa dočkáte klasických hnedých semien.
Jedná se napríklad o tieto koreniace zmesi:
- Country korenie - dekoratívny druh korenia- k zelenine, mäsu, vhodné na grilovanie
- Zlaté kura - kura bez rasce nie je ono, s toutozmesou bude neodolateľné
- Tandori masala - indická aromatická zmes k mäsu
- Krkovička rascová - vhodná do marinád alebo priamo na steaky
- Králičie a baranie - rímska rasca, rozmarín a cesnak len podporí skvelú chuť týchto diétnych mias
- Garam masala - indické mäsové i vegetariánske pokrmy
- Meat masala - vhodné na grilovanie, je veľmi pálivé