Indická kuchyňa, čo sa týka surovín, je veľmi obmedzená vo svojom sortimente. Najčastejšími produktami sú zemiaky, ryža, ovsené placky. V čom však indická kuchyňa vyniká, je rôznorodosť v chutiach.
India je veľmoc v pestovaní korenia a to sa tiež prejavuje na príchutiach jej jedla. Podľa geografického členenia, náboženského vyznania a etnika môžeme v Indii naraziť na špecifické odnože indickej kuchyne.
Najtypickejšou koreniacou zmesou je v Indii Garam Masala, ktorú si každá domácnosť mieša podľa zvykov a tradícií.
Anýz pochádza pôdovom z Indie a jedná sa o jedno z najstarších a najrozšírenejších korení na svete. Využitie má nielen v kuchyni, ale aj v liečiteľstve.
Korenie badyán, pochádzajúce pôvodne z Číny, má podobnú arómu ako anýz. Badyán je hojne používaný predovšetkým pri príprave sladkých pokrmov, napríklad perníkov, štrúdlí i kompótov či vareného…
Biele korenie pochádza z Indie. Jedná sa o rovnaký produkt ako všetkým známe čierne korenie, ale získava sa inou technológiou. Žaje sa až v dobe, keď sú bobule úplne zrelé. Zrná sa namáčajú do…
Peper je jedno z najznámejších a najrozšírenejších korení sveta. Má ostrejšiu chuť a jemnejšiu vôňu ako čierne korenie. Používa sa taktiež ako súčasť rôznych koreniacich zmesí. Hodí sa na…
Výborná magická koreniaca zmes vhodná na grilovanie, prípravu na ražni, pečenie, do omáčok a gulášov. Vhodná je aj do marinád a na pácovanie mäsa. Korenie Čarodejnica má vraj v sebe kúzelnú moc.…
Chilli papričky jsou vhodné především pro milovníky pikantních jídel. Stačí pár zrnek a jídlo dostane nádech pekelné kuchyně. Vhodné do omáček, gulášů, k zavařování, využití nachází především k…
Sušená cibuľa je výborným pomocníkom v kuchyni. Pri príprave jedál nemusíte utierať slzy a pritom Vaše jedlo prevonia rovnako kvalitne, ako keby bola čerstvá. Zachováva si vôňu a silu svojej arómy…
Čierne korenie je najpoužívanejšie korenie sveta. Do jedál sa dáva buďto celý alebo mletý. Žne sa v nedozrelom stave a využitie nachádza snáď vo všetkých druhoch slaných jedál. Čierne korenie…
Farebné čierne korenie je zmes zeleného korenia, bieleho korenia, čierneho a ružového korenia. Čierne korenie je jedným z najrozšírenejších korení sveta. Vyniká svojou vôňou a ostrou chuťou.…
Čierne korenie je najpoužívanejšie korenie sveta. Do jedál sa dáva buď celé alebo mleté. Žne sa v nedozretom stave a využitie nachádza snáď vo všetkých druhoch slaných jedál.
Citronela rezaná je známa ako citrónová tráva. Používa sa ako čaj, má ukľudňujúce účinky a je vhodná pri nadúvaní. Ďalej sa používa do kari pokrmov, polievok, na ryby, bravčové a hydinové mäso.…
Indická voňavá koreniaca zmes ostrejšej chuti s rímskou rascou a citrónovou kôrou. Jedná sa o univerzálnu zmes pre indické pokrmy mäsité i vegetariánske. Používajte ju do mletého mäsa, na prípravu…
Morská soľ sa získava odparovaním morskej vody. Možno ňou plnohodnotne nahradiť obyčajnú kuchynskú soľ. Morská soľ obsahuje celý rad stopových prvkov (jód, bróm, draslík, sodík), ktoré sú pre naše…
Kayenské alebo Kajenské korenie sú mleté chilli papričky. Jedná sa o jedno z najostrejších korení z našej ponuky korenia. Kayenské (kajenské) korenie sa odporúča používať namiesto klasického…
Kardamom je bylina rastúca v tropických pralesoch na juhu Srí Lanky, Číny, Vietnamu. Býva dôležitou súčasťou zmesi korení ako je napríklad kari, garam masala. Používa sa taktiež do perníkov,…
Kari je zmes 25 druhov korenia. Žltú farbu má vďaka kurkume, ktorá sa pridáva aj samostatne do väčšiny indických jedál. Má sladkú až štipľavú chuť, a jej množstvo by ste rozhodne nemali preháňať.…
Peper červený (ružový) nie je pravým peprom, ale pôvodom je z brazílskeho peprovníku. Chuť tohto druhu pepru je nasladlá, jemne pikantná a aromatická.
Koriander je príbuzný rasce, anízu a kôpru a tvorí jednu zo základných prísad indického korenia. Je súčasťou mnohých zmesí ako napríklad Country korenia, Adžika, Kari, a iných. Používa sa aj na…
Koriander mletý je drvenou variantou koriandra celého. Koriander je príbuzný rasce, anízu a kôpru a tvorí jednu zo základných častí indického korenia. Je súčasťou mnohých zmesí ako napríklad…
Korenie kurkuma je známe taktiež ako indický šafrán. Obsahuje žlté farbivo kurkumín a preto ju pridávame tak do sladkých, ako aj do slaných pokrmov k zafarbeniu (ryža, polievky, zemiaky, cestoviny…
Veľmi ostrá koreniaca zmes s rímskym korením a chilli k príprave špecialít indickej kuchyne. Možno ju použiť ako na pečenie, tak na grilovanie, na dusené mäso i zeleninu, do ryže, kuskusu a pod.…
Muškátový orech má špecifickú aromatickú vôňu, ostrejšiu, korenistejšiu a výraznejšiu než muškátový kvet. Orieškom aromatizujte napríklad nápoje (koktejly, zeleninové šťavy, mliečne nápoje, punč,…
Veľmi chutná a ostrá zmes korenia s kari, chilli, zázvorom a opraženou cibuľkou, určená pre prípravu svetoznámeho indonézskeho pokrmu (ryža, kuracie mäso, krevety, zelenina). Využijete ju nielen…
Pažítka sa používa vo všetkých európskych kuchyniach, ďalej čínskej, indickej, ale i severoamerickej. Najemno nakrájaná pažítka vylepší nielen chuť, ale i vzhľad všetkých druhov šalátov, vaječných…
Rímska rasca alebo cumin (kumín). Má výraznejšiu chuť i vôňu než rasca, ktorú mnohí z nás poznáme. V kombinácii s koriandrom dodáva charakteristickú chuť i vôňu mnohým indickým jedlám. Používa sa…
Škorica sa používa v sladkej i slanej kuchyni. Indická, čínska i arabská kuchyňa sa bez nej nezaobíde. U nás sa využíva do kompótov, vareného vína, sladkých jedál, atď. Zaujímavú chuť získate, keď…
Škorica sa používa v sladkej i slanej kuchyni. Indická, čínska aj arabská kuchyňa sa bez nej nezaobíde. U nás sa využíva do kompótov, vareného vína, sladkých jedál, atď. Zaujímavú chuť získate, aj…
Indická aromatická zmes s rímskou rascou so sumahom a koriandrom. Vyskytuje sa v rôznych variantách, podľa oblastí. Používajte ju ako na mäso, tak k dochuteniu mäsových štiav i do kuskusu, na ryžu…
Sušený mletý zázvor má jemnejšiu chuť než čerstvý zázvor. Nie je tak ostrý a štipľavý. Mletý zázvor je súčasťou celej rady zmesi korení. Používa sa najmä do mäsitých jedál (predovšetkým vynikne na…
Copyright © 2007 - 2017, Ladislav Rojik,Chudčická 19, 635 00 Brno, IČ 262 55 430, DIČ CZ 530 41 92 02, Obchodní podmínky - Mapa webu
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Ladislava Rojika, zakázáno. V případě porušení hrozí pokuta ve výši 10.000 Kč.
Elektronický obchod dodává Via Aurea s.r.o.
Doporučujeme: Ekofarma Jalový dvůr | Květiny online | Partneři | Chleba Recept | bezmasa.kvalitne.cz