-
Horčicová marináda
Ingrediencie: 4 lyžice oleja, 2 lyžice kečupu, 1 lyžica kremžskej horčice, sójová omáčka, 5 strúčikov cesnaku, čerstvá bazalka, paprika mletá, kari, soľ
-
Jogurtová marináda
Ingrediencie: 250 g bieleho jogurtu, 1 lyžica kečupu, 1 lyžica oleja, 1 lyžička červenej papriky, čerstvá bazalka, sójová omáčka, soľ
-
Medová marináda
Ingrediencie: 2 lyžice oleja, 4 lyžice kečupu, 1 lyžica medu, sójová omáčka, 3 strúčiky cesnaku, cibuľa, oregano, bazalka, škorica mletá, soľ
-
Kari marináda
Ingrediencie: 250g bieleho jogurtu, 3 lyžičky kari , 3 lyžičky červenej papriky, 1 lyžice oleja, soľ
-
Slivková marináda
Ingrediencie: 3 lyžice slivkového lekváru, 2 lyžice dezertného vína, 2 lyžice oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 chilli papričky, sójová omáčka, zázvor
-
Bylinková marináda
Ingrediencie: 4 lyžice oleja, korenie biele mleté, cibuľa, 2 lyžice sójovej omáčky, 2 strúčiky cesnaku, čerstvá petržlenová vňať a pažítka, soľ
-
Marhuľová marináda:
Ingrediencie: 5 lyžíc marhuľovej marmelády, 1 lyžica plnotučnej horčice, sójová omáčka svetlá, citrónová šťava, 1 strúčik cesnaku, zázvor, korenie biele, soľ
-
Cesnaková marináda s medom
Ingrediencie: 3 lyžice oleja, 5 lyžíc kečupu, 1 lyžica medu, cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, petržlenová vňaťa bazalka, sójová omáčka, korenie, soľ
-
Marináda na divoko
Ingrediencie: 3 lyžice oleja, 1 lyžička plnotučnej horčice, 1 lyžica kečupu, bobkový list a nové korenie, sójová omáčka, červená paprika, korenie mleté, soľ
-
Exotická marináda:
Ingrediencie: 1,5 dl pomarančového džúsu, 1dl bieleho vína, 3 strúčiky cesnaku, zázvor, soľ
-
Pikantná marináda
Ingrediencie: 4 lyžice oleja, citrónová šťava, čerstvá petržlenová vňať, bazalka, kôpor, oregano, chilli papričky, 3 strúčiky cesnaku, biele korenie, môžeme pridať aj biely jogurt
-
Marináda s korením:
Ingrediencie: 5 lyžíc oleje, 4 strúčiky cesnaku, nahrubo namleté farebné korenie, soľ
-
Marináda z jabĺk a cesnaku
Ingrediencie: 2 veľké jablká (olúpať a najemno nastrúhať), 4 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja
Marinády na ryby
Marináda určená pre ryby sladkovodné i morské. Do marinád je vhodné používať olivový olej a čerstvé bylinky, ktoré dodajú pokrmu nezameniteľnú chuť a vôňu. Ryba sa oddávna znesie s citrónom. Ten chuť ryby zjemní a dodá pokrmu výbornú chuť. Odporúčame: Ak použijete korenie, vyskúšajte citrónové korenie biele.
-
Cesnaková marináda
Ingrediencie: 3 lyžice oleja, 0,5 dl bieleho vína, 3 strúčiky cesnaku, korenie biele, citrónová šťava, ak ide o morské ryby môžeme pridať čerstvú bazalku, soľ
-
Pikantná marináda
Ingrediencie: 3 lyžice oleja, chilli papričky, 2 strúčiky cesnaku, čerstvá petržlenová vňať a bazalka, soľ
-
Marináda na divoko
Ingrediencie: 4 lyžice oleja, 4 strúčiky cesnaku, 2 lyžičky sladkej papriky, drvené korenie (bobkový list, nové korenie, borievka), soľ
-
Kôprová marináda
Ingrediencie: 4 lyžice oleja, citrónová šťava, biele korenie, čerstvý kôpor (nasekať), soľ
-
Bylinková marináda
Ingrediencie: 4 lyžice oleja, 2 strúčiky cesnak, čerstvá petržlenová vňať a bazalka, mladá cibuľka (najemno nasekať, poprípade nastrúhať), citrónové biele korenie, soľ
-
Pikantná marináda s medom
Ingrediencie: 3 lyžice oleja, citrónová šťava, 2 lyžice medu, čerstvá petržlenová vňať, 1 chilli paprička, biele korenie, soľ
Marinády na ovocie
-
Jablká
Ingrediencie: 2 lyžice medu, 3 strúčiky cesnaku (prelisovať), citrónová šťava, soľ
(Jablká nakrájame na kúsky a naložíme do marinády cca 2 hodiny), potom napichujeme na špíz striedavo s kúskami naloženého kuracieho mäsa najlepšie do jednoduchej marinády z nasledujúcich: olej, korenie čierne,1 lyžica kečupu, sójová omáčka, soľ
-
Banány
Ingrediencie: 2 lyžice medu, 0,5 dl whisky
-
Ananás
Ingrediencie: 2 lyžice medu, 2 strúčiky cesnaku, soľ
Marináda na zeleninu
Olivový olej, ocot balsamico, čerstvá bazalka a petržlenová vňať (nasekať), cesnak (prelisovať), ak máte radi ostré, môžete pridaťi chilli papričku, soľ
Studené omáčky ku grilovaným mäsám, rybám, pečeným zemiakom, grilovanej zelenine, ale aj k čerstvým šalátom:
-
Jogurtová omáčka
Ingrediencie: 500g bieleho jogurtu (môžeme použiť aj kyslú smotanu), čerstvá pažítka, petržlen a bazalka, citrónová šťava, 3 strúčiky cesnaku, soľ
-
Tatarská omáčka
Ingrediencie: Majonéza, kyslé uhorky (nastrúhať), cibuľa (najemno nakrájať), korenie biele mleté, nálev z uhoriek, soľ
-
Labužnícká omáčka
Ingrediencie: 10 lyžíc kečupu jemného,1 chilli papričky (najemno nakrájané popř. nastrúhané), 1 lyžička červenej papriky, 1 lyžička kari alebo kurkumy, 2 lyžičky cukru, 1lyžice slivkového lekváru, čerstvá petržlenová vňať a bazalka (nasekať), soľ
-
Omáčka z nivy
Ingrediencie: 200g bieleho jogurtu, 200 g kyslej smotany, 2 strúčiky cesnaku (prelisovať), čerstvá bazalka, pažítka a petržlenová vňať (nasekať), strúhaná niva, soľ
-
Paradajková omáčka
Ingrediencie: Paradajkové pyré z čerstvých paradajok (sparíme celé paradajky, olúpeme a roztlačíme, necháme vychladnúť), cibuľa (najemno nakrájaná), čerstvá bazalka, petržlenová vňať a pažítka (nasekať), 3 strúčiky cesnaku (prelisovať), biele korenie, soľ
-
Cesnaková omáčka
Ingrediencie: Majonéza, 3 strúčiky cesnaku (prelisovať), citrónová šťava, čerstvá pažítka (nasekať), soľ
-
Pikantná omáčka
Ingrediencie: Majonéza, 2 lyžice horčice, 2 lyžice kečupu, citrónová šťava, biele korenie, 1 lyžička bieleho cukru, čerstvá pažítka (nasekať), 1 chilli paprička (najemno nakrájať popr. nasekať), soľ
-
Talianska omáčka
Ingrediencie: Majonéza, 2 lyžice kečupu, cibuľa (najemno nakrájať), 2 kyslé uhorky (nastrúhať), 1 kapia (najemno nakrájať popr. nastrúhať), čerstvá bazalka a petržlenová vňať (nasekať), citrónová šťava alebo rôsol z uhoriek, 1 lyžička hnedého cukru, soľ
-
Citrónová omáčka
Ingrediencie: 200g bieleho jogurtu, 200 g kyslej smotany, 2 strúčiky cesnaku, čerstvá medovka (nasekať), citrónová šťava, biele korenie, soľ
-
Chrenová majonéza
Ingrediencie: Majonéza, 2 lyžice kyslej smotany, 2 lyžice strúhaného chrenu, biele korenie, soľ
-
Záhradnícka omáčka
Ingrediencie: 300g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, biele hlávková kapusta, 2 mrkvy, 1 lyžička plnotučnej horčice, citrónová šťava, biele korenie, soľ
-
Chrenová omáčka s jablkom
Ingrediencie: 200g kyslej smotany, 3 lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu, 1 jablko (najemno nastrúhané), kôpor, soľ
-
Ligurčeková omáčka
Ingrediencie: 200g kyslej smotany, 2 lyžice majonézy, čerstvé lístočky ligurčeka (najemno nasekať), 3 strúčiky cesnaku (prelisovať), citrónová šťava, biele korenie, soľ
-
Omáčka z medovky
Ingrediencie: Majonéza, čerstvá medovka (nasekať), 0,5 dl bieleho vína, 1 strúčik cesnaku, vlašské orechy (nasekať), citrónová šťava), soľ
-
Mexická omáčka
200g kyslej smotany, paradajkové pyré z čerstvých paradajok (sparíme celá paradajky, olúpeme a roztlačíme, necháme vychladnúť),1 chilli papričky (najemno nasekať popr. nastrúhať), 3 strúčiky cesnaku, cibule (najemno nakrájať), 1 lyžica olivového oleja, čerstvá petržlenová vňať a pažítka (nasekať), kajenské korenie, soľ
Marináda na syry
Do marinád na syry môžeme nakladať napr. hermelín, balkánsky syr, mozzarelu, eidam 45% ai. Naložený hermelín, pretože má bielu pleseň na povrchu, ktorá zabráni, aby vytiekol, môžeme tiež grilovať. Ostatné marinované syry môžeme použiť do šalátov či na obložené misy, ale aj na mäso.
-
Bylinková marináda
Ingrediencie: 3 lyžice olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku (prelisovať), čerstvá bazalka (nasekať) môžeme pridať čerstvú petržlenová vňať alebo pažítku, ak chceme docieliť, aby marináda bola pikantná pridáme 1/2 chilli papričky, soľ
-
Marináda na divoko
Ingrediencie: 3 lyžice olivového oleja, bobkový list, nové korenie, čierne korenie (nahrubo pomleté), môžeme použiť aj nemleté koreniny, soľ
-
Marináda moschári
Marináda inspirovaná gréckym slnkom a vôňami.
Ingrediencie: Biely jogurt - kelímok, Soľ, Korenie, Červená paprika, Chilli, Cesnak - 2 strúčiky
Biely jogurt zmiešajte so všetkými ingredienciami, cesnak nadrvte. Táto marináda sa hodí ku všetkým mäsám, najlepšie sa svojou chuťou ale dopĺňa mäso hydinové. Skvelú funkciu má pri grilovaní krídelok, pretože sa im vďaka nej nespáli kožtička, a tak budú mať čas sa prepiecť vnútri.
-
Marináda s čerstvými bylinkami a medom
Ingrediencie: Olivový olej – 250 ml, Soľ, Tymián, Rozmarín, Med – 3 lyžice
Všetko zmiešajte v mise s olejom. Bylinky nemusíte trhať ani krájať, stačí ich tam ponoriť celé. Mäso v marináde nechajte aspoň dve hodiny naložené. Sladkú chuť medu môžete neskôr zmierniť pár kvapkami citróna. Táto marináda sa obzvlášť hodí na bravčové mäso.
-
Marináda z acidofilného mlieka
Ingrediencie: Acidofilné mlieko – 300 ml, Majoránka – 2 lyžičky, Soľ, Cesnak - 2 strúčiky, Korenie
Všetky ingrediencie zmiešajte s acidofilným mliekom. Soľ a korenie použite najlepšie čerstvé - z mlynčeka na korenie alebo použite mažiar na korenie.
-
Jemne ostrá marináda pre pánov
Ingrediencie: Dijónská horčica - 4 lyžice, Olivový olej - 200 ml, Korenie - 1 lyžička, Soľ - 1 lyžička, Tymián – 4 lístky
-
Cillo Marináda
Ingrediencie: 1 lyžičku mletého chilli koření, 1 lyžičku mletej papriky, 1 lyžičku mletej rasce, citrónová šťava, 1 lyžica mletého koriandru, 3 strúčiky cesnaku, soľ, pivo
Prísady dáme do sklenenej misy. Prilievame pivo, kým nezískame červenú kašovitú mäsu. Pridáme mäso, ktoré chceme marinovať. Dôkladne ho obalíme a necháme marinovať.
Zdroje:
http://doma.nova.cz/clanek/radyanapady/4-nejlepsi-marinady-na-maso-kterym-totalne-propadnete.html
http://www.grily-grilovani.cz/recepty-marinady/
http://recepty.naseinfo.cz/
http://www.week.cz/marinady-tipy-na-grilovani/read.php?1,16789
Vlastní zdroje