Pôvodom pochádza tento pokrm z Maďarska. Jeho základ tvoril nakrájané masové kocky v omáčke z cibule, okorenené mletou paprikou.
Slovo guláš vzniklo odvodením z maďarského "Gulya", čo v preklade znamená stádo hovädzieho dobytka. Maďari do svojho gulášu často pridávajú mrkvu a tiež malé biele knedličky zvanej "csipetke". Na rozdiel od českého gulášu sa maďarský guláš nikdy nezahušťuje múkou. Skôr sa podobá polievke. Vo svojej domovine je vždy podávaný s bielym chlebom. Na Slovensku sa často stretneme práve so zahustenou alternatívou a ako prílohu podávame knedľu. V našej krajine sa všeobecné označenie guláš typicky používa pre pikantnú hustú omáčku, ktorej základom je vo väčšine prípadov mäso, cibuľa a paprika. Výnimkou však nie sú ani recepty bezmäsité (vegetariánske). V nich môžu byť hlavnou zložkou napríklad huby či fazuľa.
Guláš je veľmi obľúbený pokrm. Svedčí o tom aj fakt, že sa v Maďarsku každoročne koná gulášový festival spojený so súťažou o najlepšie uvarený guláš.
Vzhľadom na to, že gulášové pokrmy sú veľmi populárne a v našich kuchyniach sú ako doma, predstavujeme Vám tu niekoľko receptov, ktorými sa nechajte inšpirovať.