Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Vegetariánske recepty

Ponúkame vám prehľad vegetariánskych receptov od polievok, cez dezerty až k hlavným jedlám. Jedlá sú bezmäsité a predovšetkým zdravé. Vegetariánstvo a zdravý životný štýl k sebe bez pochyby patrí. Máloktorý vegetarián si dopraje smažený baklažán s hranolkami. Využite preto túto ponuku receptov a inšpirujte sa zdravým varením.

Postupne budeme pridávať ďalšie recepty.

 

Fazuľové struky s cesnakom a údeným tofu sú skvelým rýchlym obedom pre každého.

fazolové lusky

Pohánkové muffiny sú výborné nie len ako dezert, keď máte chuť na sladké, ale aj bez výčitiek, ako dobré raňajky s hrnčekom dobrého kakaa.

muffinky

Čo by ste povedali na majonézu bez cholesterolu a bez sóje? A čo tak majonézu s dostatkom bielkovín? Je to tak jednoduché a veľmi chutné.

Hraškonéza

Zemiakové placky sú jedným z mojich najobľúbenejších jedál už od detstva. Dajú sa jesť takmer s čímkoľvek. 

Bramborové placky a míchané tofíčka

Nič jednoduchšie a nič dokonalejšie neexistuje.                                          

Hummus

Čerstvo upečený, ešte teplý pita chlieb je skvelý ku všetkému čo máte radi.

pita chléb

Opäť jedlo s chuťou a vôňou orientu.                                         

Cuketa na kari

Ak korenie s vôňou orientu a kurkumu spojíte s kokosovým mliekom, zaručene sa skvele najete.

Květák na kari s kokosovým mlékem 2

Keď neviem čo uvariť na obed, cícer na paprike je vždy dobrá voľba.         
 

Focaccia je taliansky chlieb, ktorý si môžete pripraviť kedykoľvek naň dostanete chuť.

Tieto placky sú veľmi jednoduché a opäť nám postačí len pár ingrediencií.

Palacinky plnené čímkoľvek sú najlepším začiatkom dňa.

Rýchla a hustá gulášová polievka, na ktorú nám postačia len dobré zemiaky, mrkva a Hraška.

Základom tejto omáčky je doma pripravovaná mandlovo-ryžová smotana, ktorú si môžete aj nariediť a použiť ako mlieko.

Spôsobov na smotanové a "syrové" omáčky je neúrekom.

Neodolateľná kôprová omáčka určite nadchne všetkých.

Chuť týchto párkov je skvelá.

Pizzu si môžete urobiť zo surovín, ktoré máte najradšej, alebo ako my, skôr z tých, ktoré nájdete doma.

Kombinácia čokolády a banánov ma snáď nikdy neomrzí.

Dyňa posiluje imunitný systém a má blahodárny vplyv na nervy a zrak.                     

Keď už pečivo, tak domáce.

Príprava krémových polievok je nesmierne jednoduchá a výsledok je vždy perfektný.

Nepečené torty sú jednoduché a veľmi chutné.                                     

Čokol.-švestk. dost_orez

Títo zdraví a chrumkaví ježkovia sú ideálnymi spoločníkmi na cesty.

Chutné a pekné na pohľad. Veľké cestovinové mušle môžeme plniť čerstvým šalátom a priamo podávať alebo naplniť zeleninovou zmesou a zapiecť.

Plněné Conchiglioni_orez

Mangold pripravený na spôsob špenátu je naozaj vynikajúci. Má výraznejšiu orechovú chuť a je jemne sladkastý.

Celozrnné špag._orez

Jedna z inšpirácií na spracovanie prerastených cukiet je cuketová placka.

Cukeťák na plech

Kto by nemal rád plnené gule? Tieto sa dajú plniť nasladko i naslano.

Huby obsahujú až 90 % vody, preto je vhodné ich usušiť, zľahka okoreniť a skladovať v pohári. Keď potom dostanete chuť na huby, budú vždy po ruke.

Fazol.lusky s houb._orez

Variácia množstva zdravých chutí. Jedlo priamo zo záhradky.

Rýžové těstoviny s cuketou a Tofu lečo_orez

Vegetariánskym gulášom svojich hostí určite neurazíte.

Segedínský guláš_orez

Zdravé maškrtenie pre dospelých i pre deti.

Vločkové sušenky_orez

Mrkva a jablká k sebe pasujú. Koláč je vynikajúcou kombináciou týchto dvoch chutí.

Mrkvový koláč s jablky_orez

Ak vám doma ešte ostali nejaké slivky, určite odporúčam upiecť tento vynikajúci slivkový tofu koláč.

Švestkový tofu koláč_orez

Túto tortu s repou pečieme v mnohých podobách celkom pravidelne. Je veľmi chutná a pekne vláčna. Jej chuť je nezameniteľná aj vďaka karobu. A tá farba...

Tento koláč je príjemne sladko-kyslý vďaka červenej ríbezli. Ale určite sa dá nahradiť akýmkoľvek ovocím.

Jeseň priam nabáda k tomuto receptu. Dyne dozrievajú a vy si môžete dopriať dobré jedlo obsahujúce vlákninu, železo, horčík, Beta karotén a množstvo ďalších zdraviu prospešných látok.

Vegetariánské kari s cizrnou a dýní

Kombinácia cukety, zemiakov, mrkvy a cibule.

Vegetariánský zeleninový nákyp

Papriky plnené zmesou tvarohu, podusenej zeleniny a ryže.

Vegetariánské plněné papriky

Fašírky z červenej šošovice, brokolice a mrkvy. Servírujeme so zemiakovou kašou alebo nastudeno.

vegetariánské karbanátky

Výborná zeleninová zmes so šampiňónmi.

Vegetariánská pečená zelenina

Vo vegetariánskom guláši sú namiesto mäsa použité šampiňóny. Navyše je obohatený kyslou smotanou a strúhaným syrom.

Vegetariánský guláš

Hustá polievka bez záprašky, posypaná orieškami. Zdravá energetická polievka pre všetkých.

hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem

Výborná dyňová polievka s cuketou, mrkvou a smotanou.

Špargľová polievka vám dodá imunitu. Obsahuje vysoký podiel vitamínu C a kyseliny listovej. Odporúča sa konzumovať počas tehotenstva.

Cícerová polievka so zakysanou smotanou. Priaznivé účinky cícera na zdravie si môžete přečítať tu.

Vegetariánsky boršč s paradajkami, zemiakmi, repou a kapustou.

Pre nenáročných kuchárov – klasická šošovicová polievka bez údeniny.

Omáčka s kyslou smotanou s brusnicami a ako náhrada mäsa použitý syr tofu.

Klasická paradajková omáčka s tofu alebo ďobáčikmi.

 

Ďalší recept na plnené papriky. Náplň je v tomto prípade tvorená sójovým granulátom, syrom a ryžou.

Jednoduchý recept na kôprovú omáčku s vajíčkom.

 

Segedínsky guláš so sójovými kockami.

Baklažán je medzi vegetariánmi veľmi obľúbenou náhradou mäsa, spolu so sójou a tofu. Prečo teda neskúsiť namiesto vepřo-knedlo-zelo“ „knedlo-zelo-baklažáno?

Fašírky z tempehu, vajíčka, celozrnnej múky a klasa.

Kura na paprike s tofu. Zdravšia varianta tohto obľúbeného jedla.

Španielsky vtáčik s tofu syrom a horčicou.

Údený tempeh so smotanou a rukolou. Ako prílohu odporúčame cestoviny.

Burger nemusí byť vždy hovädzí či kurací. Skúste si doma naservírovať sójový tempeh so zeleninou v sezamovej žemli.

Plnka bez mäsa, s údeným tofu, špenátom, žihľavou a vajíčkami.

Stačia len 3 prísady, ktoré sa nachádzajú takmer vždy v každej kuchyni a za chvíľu si môžete dopriať túto lahodnú polievku.

Veľmi jednoduchý a rýchly obed, ktorý zvládne každý. Ak máte radi cestoviny a paradajky, určite ho vyskúšajte.

Ak ste ešte neskúšali portobello šampiňóny, určite neváhajte. Sú veľmi šťavnaté, mäsité až krémové. Jednoducho neodolateľné.

Zeleninových fašírok sa dá urobiť nekonečné množstvo. V kombinácii so strukovinou a obilninou sa stanú plnohodnotným jedlom.

Pomaly dusený s hubami na rasci je vynikajúci.

Máte chuť na burger? Aj vegetariánska verzia môže byť pochúťkou. Dajú sa naplniť čímkoľvek a výsledok je vždy vynikajúcí. Stačí len trocha fantázie a skvelá večera je na svete.